22 April 2009

Kontest disebabkan aku dah gila

Kontest yang terhensem daripada orang hensem.

Disebabkan aku terasa amat la bosan kebelakangan ini. Otak aku tak dapat berfungsi dengan betul. Terima kasih bagi mereka yang melayan kerenah (betul ke aku eja ni, tibai je la) aku yang entah apa-apa ni. hehe.. untuk mencegah blog aku ni dihuni oleh orang-orang bunian, aku dengan hensemnya melancarkan kontest yang aku rasa sangat susah (bagi aku la, bagi korang macam makan kacang sambil korek hidung kot)

Soalan:

Website A

Website B



Aku ada 2 website untuk syarikat aku, A dan B. website A dibuat oleh syarikat aku, 2 tahun yang lalu. manakala website B dibuat oleh syarikat B hari ini.



Aku nak gantikan website A tu kepada website B. setelah digodek-godek, akhirnya berjaya diselesaikan. tetapi wujud pula masalah baru, orang luar akan dapat tengok website B tu. manakala orang dalam opis tak dapat tengok, masih menggunakan website A. So, ini la persoalan yang aku nak tanya. susah tak!?Apa masalah sebenarnya ini, sampai orang luar je dapat tengok. Aku cuma nak korang explain macam mana nak settlekan masalah ni.

Hadiah untuk kontest ini ialah top up. senang sikit aku nak bagi. kalau korang menetap dekat US macam mana aku nak bagi duit, bank account aku dah la tak pernah pakai. Top up berapa banyak!? hadiah top up ni berdasarkan ketepatan jawapan korang. lagi tepat korang ceritakan cara nak selesaikan masalah ni, lagi banyak la top up yang kau dapat. Tetapi top up maximum RM50 ye, harap maklum. Aku tak mampu keluar duit banyak-banyak. aku masih student, lala~

Aku mencari hanya 3 pemenang yang aku rasa jawapan dia boleh pakai je. korang nak masuk berapa banyak kali pun boleh. sila spam di komen box. Sekiranya tak ada pemenang, top up tersebut secara tak langsung akan aku guna untuk diri sendiri. hehe..

Tarikh tamat semalam 30 April 2009. Sila tinggalkan email korang lepas menjawab ya. untuk mencegah orang yang ambil kesempatan. jika korang menang tetiba ada orang bagi email dia. hal ini, aku tak jamin. jadi, sila tinggalkan email korang lepas menjawab.

p/s: aku rasa programmer je boleh jawab soalan ni.

sesiapa yang belum follow aku dekat twitter sila follow sekarang.

Benda baik jangan disimpan sorang-sorang, berhuha-huha la kat twitter. cara yang paling senang nak promote kontest ni. haha..

Edit: Website A orang dalam yang buat, website B syarikat luar yang buat

79 comments:

  1. mmg programmer je yg leh jawab...
    xdapat la aku nak top up...

    ReplyDelete
  2. masalahnye sebab orang luar tak pakai proxy untuk sambung ke internet sebab tuh dia tadek masalah restriction untuk tengok website B.

    manakala dalam opis nko tuh sambung ke internet melaui proxy. proxy dah filter address lain kecuali address website A. apa nko perlu buat, set saja allowed untuk tetapan proxy setting.

    untuk mencarik proxy, mungkin nko administrator opis tuh.. hanya nko jer tau apa ip proxy. kalau dah tau baru boleh set allowed dan restriction dalam proxy.

    ok~ thanks!

    ReplyDelete
  3. @2445408397225669044.0
    wahh.. RM50 dalam tangan ni.. kehkeh!

    ReplyDelete
  4. PC kt office tu kene tekan refresh jer.

    ReplyDelete
  5. aku pakai line..rugi je jawab..zzz


    kekeke..kontest tu apa? baik contest... haha

    ReplyDelete
  6. @8694020105907132264.0
    bahasa bm + bi, malingsh. suka-suki je buat bahasa sendiri. haha..
    abaikan bahasa tu la. adess..

    ReplyDelete
  7. pergh buat contest camni.
    ko tanye isipadu simen, air ngan batu baur aku tau la.
    bye bye rm50.

    ReplyDelete
  8. ni bukan contest bahasa.
    tu pun nak jadi hal ke?
    bia je la dye nak tulis ape pun.

    ReplyDelete
  9. @8694020105907132264.0

    ni bukan contest bahasa.
    tu pun nak jadi hal ke?
    bia je la dye nak tulis ape pun.

    ReplyDelete
  10. @8645131056547238916.0
    ye la...suruh kira besi dlm tangga ke..
    kalau edit html blh lg fikir...
    tapi kan...aku ada idea bernas...walaupun x mjawap soklan scr direct, tapi kira membantu memberi jalan utk cemner nak sattle problm...
    caranya, ko tanya soklan tu kat Yahoo Answer...bduyun2 org jawap...hehe
    boleh kan ni kira menyertai kontest...haha

    ReplyDelete
  11. * @2333243815746022819.0

    sini pun ada contest gk
    mcm susah jer
    harapan la ko cik choki nk dpt top up

    ReplyDelete
  12. smenarnye orang dalam opis tu x ske website B tu,
    xde keinginan nak nengok pun kat website B,,
    lagi2 ko g combine kan skali ngan website A,,
    lagi la dowang bengang,,
    ko ubah la balik,,
    x yah combine website tu,,
    orang dalam ngah boikot tu,,
    hahaaa

    susah la kontest ko,,
    tanya si bill gates pun x pasti leh jawab,,

    yang tadi tu jawapan sesaje ek,,
    nanti la aku jawab yg serius nye,,
    kalu nak amek jawapan td pun,, ..

    ReplyDelete
  13. gila lh guna proxy.

    cuba kalau guna database ke, bole link guna sql ke aku tau lh.

    bhahaha :P

    ReplyDelete
  14. @1155752295729453384.0
    lolx! refresh pun tak boleh la. aiyoo.. tak kan la aku nak cakap benda ni gak.

    ReplyDelete
  15. @2445408397225669044.0
    hmm.. aku terlupa nak bagitau. website A tu dibuat dalam syarikat aku. website B pula orang luar yang buat. so, ade pape nak tukar. hehe..

    ReplyDelete
  16. Salam,

    Ni yg aku jumpa lepas Google out kalau pakai UBuntu, aku baca..mgkn disebabkan auto update ke router wan address...entahle..huhu..Check it out:

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=303168

    ReplyDelete
  17. @2136049243877846854.0
    wakaka.. jawapan tak leh bla.

    kalau bill gate tak dapat jawab, leh la aku naik tempat dia. wakaka.. (poyo gila, padahal baru tau td cara-cara dia)

    ok aku tunggu jawapan kau tu. hehe..

    ReplyDelete
  18. @6587826481479628870.0

    ok hentikan kepuraan ini...

    Web A - Direka Oleh orang dalam.
    Web B - Oleh orang luar.

    Bile orang dalam, bagi aku, selalunye die akan letak web server dalam main server la. ape lagi. sebab tuh walau macam mane nko godek sekalipon... orang dalam opis still boleh access WEB A.

    Seterusnya (theory jer ni) proxy restriction kat office tu cume membenarkan hanya URL Web A sahaja yang boleh diaksess oleh komputer pejabat.

    Menjadi malang kepada Website B. Buang karen abis duit. muahaha... kalau webside B ini di host kat dalam server yang sama dengan A, tetapi masih tak boleh nak view, sebabnya... website B ini bukan berada pada kedudukan aktif www folder.

    satu webserver yang duduk dalam satu PC cume boleh aktif satu www folder dalam satu masa. Kecuali... die menggunakan port yang berlainan daripada port Web A.

    Sebagai Contoh kalau Web A menggunakan:-
    http://192.168.1.30:80/index.html

    makan untuk menjadikan root Web B aktif, die mestilah bertukar port kepada:-
    http://192.168.1.30:8080/index.html

    maka dengan itu baru lah boleh 2 website wujud dalam satu server/pc dalam satu masa.

    sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  19. konpem bro man yg mng sbb dia mmg expert dlm bab2 ni..hoho

    ReplyDelete
  20. Hu hu hu ... aku tak reti... mau mengong jd nyer..

    ReplyDelete
  21. @4801161127396183899.0
    haha.. kegilaan aku membuat kan korang turut gila bersama-sama. hehe..

    ReplyDelete
  22. @830331550977081785.0
    aku tak paham bahasa penjajah. haha.. nanti aku try usha. tapi kalau aku salah tafsir jangan marah-marah pula. lala~

    ReplyDelete
  23. adeh! aku bukan programmer...
    camner nak jawab? hehe..

    cara paling bangang kot..
    clear private data
    -history
    -cahce
    -cookies

    haha...
    pening ar..

    ReplyDelete
  24. @1560484725120986690.0
    huh.. aku dah test cara tu. tak boleh juga. hehe..

    ReplyDelete
  25. @7702267467111308007.0
    perghh.. terperinci ni. tapi tak tau lagi cara tu boleh pakai ke tak. hehe.. kita tengok 30 april ni, macam mana keputusan dia. haha..

    ReplyDelete
  26. @8645131056547238916.0
    kalau soalan macam tu, baik aku bagi lima posen je. beli gula-gula lepas la. hehe..

    ReplyDelete
  27. adeh... penig aku .. tak dapat mo jawab...

    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  28. @5689542463903378477.0
    haha.. tu macam nak buat design web je. hehe..

    ReplyDelete
  29. @860929678763104495.0
    haha.. pergi la tanya, kirim salam dekat bill gates kalau kau jumpa dia. haha..

    ReplyDelete
  30. adei susah nak jawab nih..
    camni la, ko antar kedai pc..semoga setel masalah..huhu

    ReplyDelete
  31. @6141378666160906547.0
    erk.. ni bukan masalah pc. masalah ni berkaitan server, port web, router dan DNS. opss.. terbagi clue pula. hehe..

    ReplyDelete
  32. Sebenarnya aku x brapa faham soklan...tp cuba try jwb dlu...aku bkan programmer pun

    Apa maksud gantikan? Ko redirect url asal website A ke url website B ke?

    Aku rasa ada slack tang nameserver (NS) sepatutnya bila yang ini kena buat betul2...ataupun mungkin configure cname x betul ke?

    hahah, mana2 la...x faham sgt soklan

    ReplyDelete
  33. Pada pendapat aku la kan..
    Syarikat ko ni pakai intranet ke hape? hehe..

    Okeh.. Website A orang dalam buat.. mean akan ditempatkan kat server syarikat ko sniri..

    Website B lak syarikat luar buat.. semestinya syarikat tu tempatkan Website B tu kat hosting luar la.. and just org luar je leh tngok.. syarikat ko plak filter segala website dari luar.. ape punye kedekut la... ish ish ish.. hehee... sbb tu la x bley tengok.. sape IT admin kat opis ko.. sile tanya beliau.. haha.. aku programmer a.k.a. web designer ni pun blur gak ngan soklan ko.. adeh..

    persoalaan aku.. Website A sebelum ni org luar leh tengok gak ke?

    fizz[at]sibintang[dot]com

    ReplyDelete
  34. @4025605350023551316.0
    aku gantikan URL website A kepada website B. Benda tu dah settle. tak payah pening-pening part tu.

    masalahnya sekarang, orang luar je yang terpapar website B tu. orang dalam opis masih terpapar website A. jadi, macam mana nak orang dalam opis terpapar website B juga!?

    hmm.. paham tak. hehe..

    ReplyDelete
  35. @2472448781684270909.0
    haha.. tu macam penerangan untuk soalan je.
    website A memang intranet. website B memang hosting dekat luar.

    a'ah.. sebelum website B ada, orang luar boleh tengok website A tu juga. tak ada masalah.

    ReplyDelete
  36. @2472448781684270909.0
    kalau syarikat aku filter segala website dari luar, macam mana aku balas komen kau ni. hehe..

    ReplyDelete
  37. cube ko bagi address website A dgn website B.
    Kalo dibenarkan la..

    ReplyDelete
  38. @6854511467839845568.0
    website A dan website B menggunakan URL yang sama.

    kalau kau buka pun, dia keluar website B. kau tak boleh tengok pun website A. orang dalam opis je boleh tengok website A tu.

    website tu sulit kerajaan. wakaka.. (kedekut betul aku ni)

    contoh macam juki punya website. kau taip
    http://blogmenjerit.com/
    tapi dia akan direct ke
    http://dilarangmelarang.com/

    ReplyDelete
  39. Ada beberape soalan yang aku kene ajukan..
    1.server duk kt opis ko skrg ek?
    2.website A dan website B dlm server yg same ke?
    3.gune server ape? windows or linux?
    4.ade setting proxy ke kt opis ko?
    mybe pas ni ade lg soalan
    stkt ni itu je la soalannye

    ReplyDelete
  40. ip die kene same kn kot? bhahaha

    ReplyDelete
  41. @4381636615716230889.0
    ceh, aku yang buat kontest, aku pula yang kena jawab. haha..

    1.website A server opis, website B hosting luar.
    2.macam aku cakap tadi, kau rasa sama tak!?
    3.window
    4.setting proxy!? maksud kau ip/dns semua tu ek!? kalau benda-benda tu, ada.

    ReplyDelete
  42. @3280769416661095401.0
    kalau ip sama kan langsung la tak boleh nak online.

    ReplyDelete
  43. @3280769416661095401.0
    eh, bukan kau kata nak study ke tadi. macam mana boleh sesat sini. hahaha..

    ReplyDelete
  44. try buangkan dulu proxy kat IE salah 1 PC kt opis ko kalo ada di setting kt situ.

    1.tool>>internet option>>Connection>>Lan Setting
    2.Uncheck box kt dlm box `proxy server`
    3. Check box `automatically detect setting

    tgk apa yang terjadi

    ReplyDelete
  45. @7353195322114063337.0
    oh, benda tu memang automatically detect setting. =)

    ReplyDelete
  46. kalo cmtu ko try down kan IIS tuk server website A tu dulu..

    ReplyDelete
  47. @529102841550393145.0
    erk.. ok, ok.. hehe.. dah hampir betul dah ni. wakaka.. teruskan usaha kau tu. haha.. aku nak pergi makan dulu.

    ReplyDelete
  48. @830331550977081785.0
    aku dah baca. tapi bukan jawapan dia. :D

    ReplyDelete
  49. bpk smgt semua yang nk menang ni..haha

    ReplyDelete
  50. aku bukannya nak sgt hadiah..
    just tulun2 je pe yg patut..
    tp kalo dpt alhamdulillah je la..
    =p

    ReplyDelete
  51. mcm bukan bidang kepakaran kak jie je...lain lah tanya bab nk letak garam berapa cubit kalau nak masak kari...yg tu kak jie leh tolonglah.

    ReplyDelete
  52. @1513226198611442754.0
    tak ada hadiah untuk kau. hahaha.. kejam gila (main-main je ni)

    eh, tak kan ni je. tak lengkap ni. terus cerita 'P', cerita la dari 'A' sampai 'Z'. nak RM50 tak nak ni. haha..

    ReplyDelete
  53. @6407633928455287693.0
    rasa-rasanya berapa cubit garam kalau nak buat website ni OK. haha..

    ReplyDelete
  54. @529594960826639246.0
    wakaka.. boleh abih duit aku nak gerak shah alam ni wawan. kene tangguh dulu la nampaknya, tak pun kena la kau turun KL. hehe..

    ReplyDelete
  55. Ceritanya bermula pabila aku sedang khusyuk menghirup coklat choki choki, tetiba coklat choki tu jadi keras dalam mulut aku. aku keluarkan la mende keras tu, rupanya coklat tu jadi pendrive.

    So, dengan ghairah nye aku pun cucuk la pendrive tu kat laptop aku. Dan inilah yang terpapar:

    selama ni,website A tu, syarikat dah setkan bagi Internal DNS server point guna private ip adress syarikat manakala External DNS server point disetkan dgn ip adress public.

    syarikat B tu, mungkin sbab sronok sangat dapat tender, so syarikat B tu buat Website B hanya setkan Internal DNS dan External DNS tu sama untuk public ip adress.

    so, bila da connect pada router, ia menyebabkan router tu dapat public adress ip adress dan tidak membenarkan connect pada internal server private ip adress syarikat.

    jadi tugas ko, ko kene la setting balik DNS server point tu ikut privet ip adress syarikat pada Internal DNS dan public ip adress pada External DNS.

    ko juga kene juga pastikan kelancaran port router tu dan foward kan port 80 pada server. berkemungkinan juga terpaksa guna local private adress. kalu x jadik jugak,, suroh bos beli router yang tercanggih masa kini..


    Tiba2 badan aku rasa sakit sangat. bila aku nak pastikan apa yang nyebabkn badan aku sakit,,,
    Laaa... aku mimpi rupanya, sampai katil da roboh. mesti aku mimpi yang amat dasyat sekali kan...

    ReplyDelete
  56. @7702267467111308007.0
    mak aih...nampak gaya macam bro azman je yang menang...

    ReplyDelete
  57. @7918228518512276290.0

    alahai... ni masalah port forwarding & DNS
    server laa ni... chis... kalau dari awal
    dah kompom setel...

    nko pakai router ape ni?
    gateway dah betoi kan ke untuk office pc tuh?

    ReplyDelete
  58. @2899315534585144501.0
    mukadhimah kau sealu merepek-merepek. wakaka..

    ReplyDelete
  59. @8896169643479273633.0
    erk.. router jenis ape pun aku tak tau. haha..
    gateway dah betulkan!? maksud kau ape!?

    ReplyDelete
  60. @8896169643479273633.0
    oh, gateway da memang betul

    ReplyDelete
  61. @2033006297271426387.0
    weh,,
    tu jawapan aku yang sebetul la,,
    mukadimah tu leh dapat
    hadiah saguhati kan,,

    ReplyDelete
  62. @3010063679672892547.0
    haha.. azman dah terkencing sikit dah tengok jawapan kau tu. (mampus aku kene bantai dengan dia nanti)

    hadiah saguhati!? boleh kot. wakaka.. dah nak bankrupt ni ada hati nak bagi hadiah tambahan lagi. ngeh3..

    ReplyDelete
  63. @3582607862078853165.0
    wei tadi ko tanya aku pasal port forward & router kan...kira aku menjawap kontest ni la tu..bg la hadiah ngan aku ckit...ngeh3

    ReplyDelete
  64. poyo giler...aku tau lame la mangkuk..

    ReplyDelete
  65. @8113870510570462928.0
    eh, tu pasal utorent, mana ada kena-mengena dengan kontest ni. hahaha..

    ReplyDelete
  66. @7648205543998838718.0
    huh!? kau mengata kat siapa ni!?

    ReplyDelete
  67. Pindahkan kedua-dua laman web A dan B ke dalam server baru bernama Server ABC.

    ReplyDelete
  68. aku setuju ngn jawapan inspirasiizra. Masalah sekarang ialah DNS server. Ko kena set balik DNS server tu. Cis, secara tak langsung terlepas peluang aku nk jawab

    ReplyDelete
  69. aku try nsb je la..sbb aku rs dh ada dua org yg bg jwpn yg power py..hoho

    jwpn aku biasa2 je..huhu rndah diri gle

    sebab web A dah tukar ke web B,
    jadi nak tgk web A dah xleh la,
    org syarikat B je boleh tgk,
    pastu, org syarikat A just leh tgk website A je, sbb website tu utk local je.Dah disetkan utk office A je...huhu

    ReplyDelete
  70. weh...
    aku xtau....
    x acilah contest nieh...
    xper ko mrx7..



    nanti aku wat contest, ko akan ternganga xleh jawab, haha!
    kijam sungguh aku nieh....

    ReplyDelete
  71. woi korang cite ape niiii??? haihhhh. aku tak paham uh mende router bagai. hish

    ReplyDelete
  72. @1048126155655163450.0
    eh, aku rasa kau macam dah salah paham je soalan aku ni.

    web B tu semua orang boleh tengok kecuali syarikat aku.
    web A pula orang dekat dalam opis aku je boleh tengok. tapi dekat opis aku tu, tak boleh tengok web B.

    ReplyDelete
  73. @9101124433511906792.0
    haha.. kau pernah pergi CC tak!? kau pelik tak kenapa CC boleh guna internet untuk banyak pc. jawapan dia, sebab dorang guna router.

    ReplyDelete
  74. @430835115997888943.0
    wei, kau jangan la buat susah. ok..ok.. soalan kau 1+1=!? (eh, ni memain je, jangan ko claim pula nanti)

    wakaka.. kalau soalan tu, tak samapi 2 minit pun duit aku dah pokai.

    ReplyDelete
  75. @7887303984434467123.0
    haha.. apa pasal tetiba semua setuju dengan jawapan inspirasiizra.

    ReplyDelete
  76. @4636317724229156281.0

    ohhh baru la aku tauuu.
    hahahaha kalau nak main game dua org kene pakai router gak ke?

    ReplyDelete
  77. @7297398694232979551.0
    kalau setakat 2 orang, pakai cable LAN dah cukup.

    ReplyDelete
  78. @2899315534585144501.0
    apa kaitan choki-choki? siap keras jadi pendrive plak? hahaha. patut la aku tersedak2 je aritu. hehe

    ReplyDelete