01 May 2009

3 Makhluk telah terkantoi

Sambungan entri yang lepas.

Aku dah kenal pasti siapa yang berani pao aku dekat lorong haji taib malam tu. Setelah lama aku ikut rapat dengan mamat 3 ekor tu, akhirnya identiti beliau telah diketahui. bagi korang yang terpingar-pingar tak paham cerita fantasi apa aku merepek ini. sila tekan ni tanpa segan silu. yang dah paham sila teruskan membaca. 3 makhluk yang berjaya pao aku tu rupa-rupanya seorang blogger. Makin panas ni! siapa dorang tu!?
korang boleh sound dorang dekat blog mereka. ini link blog dorang:-

1.Izra

2.Kreuger
3.-Ring 0-

Sebenarnya aku kata dorang pao aku sebab dorang berjaya menjadi panggilan terhangat di lorong haji taib. haha.. gurau je ni. jangan marah dah dapat duit kan..kan..kan. dorang adalah pemenang contest untuk contest yang kacang tu.. (dah lupa nama contest tu, rasanya tak ada nama kot contest tu).

jawapan untuk contest tu panjang sangat. dan aku sangat malas untuk menaip. copy paste jawapan dorang je la. hehe.. ni jawapan yang tepat, padat dan jitu

Web A - Direka Oleh orang dalam.
Web B - Oleh orang luar.

Bile orang dalam, bagi aku, selalunye die akan letak web server dalam main server la. ape lagi. sebab tuh walau macam mane nko godek sekalipon... orang dalam opis still boleh access WEB A.

Seterusnya (theory jer ni) proxy restriction kat office tu cume membenarkan hanya URL Web A sahaja yang boleh diaksess oleh komputer pejabat.

Menjadi malang kepada Website B. Buang karen abis duit. muahaha... kalau webside B ini di host kat dalam server yang sama dengan A, tetapi masih tak boleh nak view, sebabnya... website B ini bukan berada pada kedudukan aktif www folder.

satu webserver yang duduk dalam satu PC cume boleh aktif satu www folder dalam satu masa. Kecuali... die menggunakan port yang berlainan daripada port Web A.

Sebagai Contoh kalau Web A menggunakan:-
http://192.168.1.30:80/index.html

makan untuk menjadikan root Web B aktif, die mestilah bertukar port kepada:-
http://192.168.1.30:8080/index.html

maka dengan itu baru lah boleh 2 website wujud dalam satu server/pc dalam satu masa.

down kan IIS tuk server website A

Selama ni,website A tu, syarikat dah setkan bagi Internal DNS server point guna private ip adress syarikat manakala External DNS server point disetkan dgn ip adress public.

syarikat B tu, mungkin sbab sronok sangat dapat tender, so syarikat B tu buat Website B hanya setkan Internal DNS dan External DNS tu sama untuk public ip adress.

so, bila da connect pada router, ia menyebabkan router tu dapat public adress ip adress dan tidak membenarkan connect pada internal server private ip adress syarikat.

jadi tugas ko, ko kene la setting balik DNS server point tu ikut privet ip adress syarikat pada Internal DNS dan public ip adress pada External DNS.

Kesimpulannya, entri sebelum ni adalah rekaan semata-mata. haha.. nama-nama yang tersenarai tu sila la bagi no fon anda dengan apa cara sekali pun. aku nak bagi dekat mak yah dekat lorong haji taib tu. hehe.. disebabkan hari ini cuti umum, hadiah tu aku bagi hari bekerja ya.

Sebenarnya aku nak perempuan yang menang. Nanti boleh la aku calling-calling (gatal).

7 comments:

  1. syukur,,
    yeahhhhhhh,,,
    aku menang,
    camne la aku boleh menang nie,,

    naper ko susun jawapan terbalik,,
    diingatkan,,
    jawapan aku yang no 3 tu,,
    penuh dengan kreatif,,
    lalala

    thankz pada ko,
    len kali xyah wat lagi kontest bab2 komputer nie,,
    boleh nyebabkan migrain pk jawapan ko tu,,
    hahaaa
    tahniah izra ...

    ReplyDelete
  2. @4952276782986148295.0
    ikut proses susunan kerja dia. jalan kerja itu penting. haha...

    aku letak kau tmpt pertama sebab tu punca utama dia kenapa website B tu orang dalam tak boleh tengok.

    kontest tahun depan pula. dah pokai. hehe..
    mungkin aku pun dah tak aktif nak berblogging time tu. lala..

    haha.. tapi masuk periksa kau kan.. aku la lecture yang buat soalan tu. (merepek)

    ReplyDelete
  3. bleh ja call si izura a.k.a izra ^_^ ayu ja nama izura ^_^

    ReplyDelete
  4. huh! aku tnak kawan ngan ko terus.. haha..
    bagi ar soalan senang sket..
    aku orang kerujuteraan bukan it.. hehe
    alasan,,

    ReplyDelete
  5. huik... aku menang ke?
    ngiahahaha.. cam tak caye je pon.
    by the way... no tepon aku:-
    014- tekan tekan tak pernah dapat...
    pwang pwang pwang.....

    mesej privet tweet le beb!!!

    ReplyDelete
  6. wawan breamsterMay 3, 2009 at 5:09 PM

    xberminat langsung nk menang contest ni..orang pakai line xda chance nk menang..BOOOOO

    ReplyDelete
  7. aik..tiba-tiba aku menang..cm tak caye je..
    ades..
    ni no aku: 0126497967
    sapa nak ambik la..
    hahaha..

    ReplyDelete